Game on…

We (finally) secured permission to commence the works we wished to do to the pigeon house.  As the property was a protected (listed) building, a large amount of information was required and a number of stages were involved in the permissions process from the local authority. This ranged from a historical account of the building to large scale detailed drawings. After much stress and tension the bankers eventually gave us the go ahead for our mortgage and we were finally ready to commence on site!. We simply could not wait to get in there and see what really lay behind the facade and above the many suspended ceilings (would there be any period details or not?)

And so the strip out commenced. I always tell clients the same thing and it is really is true. It always gets worse before it gets better. Never was this more apt than in this instance. The house was in a serious state of disrepair. It had been unoccupied for some time and had suffered further damage from the pigeons nesting in the attic and living throughout the house. It had also been the subject break-ins. The 17 flats had each contained their own kitchen, bathroom, bedroom and living room. Some were housed in the original 1860s house and others were located in large extensions to the rear and side of the house.

The proposal was to remove most of these extensions and internal alterations and to return the building to a family home whilst restoring any and all remaining architectural features. All work proposed would be sympathetic to the historic property, painstakingly carried out by skilled craftsmen, however, in tandem with accepted conservation strategy, non-historic parts of the property and new elements  would read as such, to give a contrasting contemporary feel.

But first the clear out had to be completed. Piece by piece the bathrooms and kitchens were removed.

sinks and rads

 One room was filled with a collection of kitchen sinks and radiators. IMG_0646 IMG_0645

Meters and meters of piping filled another. IMG_0647

Added to this was lots of electrical cabling.

 IMG_0576

I described before how there were suspended ceilings inserted into each room throughout the house in order to reduce the height of the original rooms which had been subdivided. The birds had taken up residence in between the old and new ceilings and the resulting debris neither looked nor smelled pretty!

 P1000832

This is the first glimpse up into this area. You can just about make out some cornice work along with a collection of wires and pipes. The lumpy stuff is what we call guana or the pigeon poo (though my fellow architect/ husband says this is technically the term for seagull stuff!) ceiling view

A peak through a hole in the lower ceiling revealed some beautiful cornice work which gave us great hope despite the amount of ducting and electrical cabling punched through indiscriminately. ceiling view 1

Although damaged the ceiling and ceiling rose was repairable.

IMG_0572

P1080939

Water had been pouring in through part of the roof causing timber decay and ceiling collapse in places. IMG_0658

It seemed the pigeons had called our future home their home even longer than we thought. The total amount of guana was removed was in excess of 20 tonnes. The toxic smell required masks at all times which were renewed every hour. This photo gives some idea of the volumes that were involved.

 IMG_0667

A room that was inserted above the staircase was removed and a bathroom located on the top landing was also removed. P1090220 P1090219

Gradually the 18 electricity meters (one for each flat and one for the landlord) were reduced until there was only one operational. P1080960

The roof required a a complete overhaul as it was seriously damaged. Original slates were salvaged where possible and then reused on the front of the house, with the rest completed in matching natural slate. demolition of bungalow

A large extension which abutted the back wall of the house was unceremoniously (or rather very ceremoniously) demolished. IMG_0710

Skip after skip of debris was accumulated.

And so with the big clear out completed and partitions sub division rooms removed we could begin to see the real shape and size of the internal volumes of the house. kitchen on site

This room previously had a wall down the centre. It would be our future kitchen. hall on site

In the entrance hall cornicing although quite damaged from pipes being inserted was revealed behind studwork and false ceilings. The green bin proved useful to catch rainfall!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Here, a 1950’s extension accessed off the end of the hall would be retained. Our intention was to adapt this non-original room (accessed through the opening under the yellow wall in the photo above) to form part of a double height dining area adjacent to the kitchen below by removing the floor and dropping the window cill height to ground level of the floor  below.

IMG_0649

This shows the middle (entrance) level staircase. There was no stair connecting to the level below, as the space had been incorporated into one of the flats! OLYMPUS DIGITAL CAMERA

This room had been divided into four rooms: kitchen dining, living, bathroom. The dark line on the walls shows where the ceiling was located. All the original windows in the house had been replaced with aluminium.

IMG_0627

But finally as the clear out continued it seemed as though the house could actually begin to breathe again. The same could be said of us.

All in all this was without doubt a very exciting time! Though much of the original material was seriously compromised there was enough there to be able to restore a substantial amount. At garden level there was absolutely no historic fabric remaining and whilst this was a shame it did mean that in this area we could plan for a very contemporary interior which would connect with the old house in a series of interesting ways.

 It was time for new life for this old house…

11 thoughts on “Game on…

  1. We stumbled over here by a different website and thought I might check things
    out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page
    yet again.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s